Ο «πράσινος» Τζέιμς Μέρντοχ παραιτήθηκε από τη News Corp

Ο Τζέιμς Μέρντοχ, ο νεότερος γιος του μεγιστάνα των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της News Corp επικαλούμενος «διαφωνίες επί του εκδοτικού περιοχομένου». Στην επιστολή παραίτησης επισημαίνει πως  «η παραίτησή μου οφείλεται σε διαφωνίες σχετικά με ορισμένο περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τα πρακτορεία ειδήσεων της εταιρείας και ορισμένες άλλες στρατηγικές αποφάσεις», δηλώνοντας σαφώς ότι η διαφωνία είναι βαθιά στην εταιρεία, που μεταξύ άλλων εκδίδει την αμερικανική Wall Street Journal, τις βρετανικές The Times και The Sun και κατέχει το αμερικανικό καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι Fox News, που υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο παρελθόν ο Τζέιμς Μέρντοχ είχε επικρίνει έντυπα της News Corp για την μη κάλυψη των θεμάτων της κλιματικής αλλαγής και γενικότερα για τη στάση της εταιρείας απέναντι στο θέμα. Αυτός και η σύζυγός του, Κάθριν, πρώην υπάλληλος της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή του Μπιλ Κλίντον, έχουν κάνει δωρεεές σε αμερικανικές οργανώσεις με στόχο τις εκλογικές παρεμβάσεις για την κλιματική αλλαγή. ωρίτερα φέτος, ο Τζέιμς επέπληξε την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης της οικογένειάς του και τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις πυρκαγιές της Αυστραλίας, που κατέστρεψαν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια και σκότωσαν ή εκτόπισαν έως και 3 δισεκατομμύρια ζώα.

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έχει έρθει σε σύγκρουση και για θέματα πολιτικής με τον πατέρα του, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στις ΗΠΑ, Ντέιβιντ Γουίλις. Αν και ο Ρούπερτ Μέρντοχ στηρίζει ανοιχτά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο γιος του φέρεται να έχει στηρίξει με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια την καμπάνια του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Με την αποχώρηση του Τζέιμς Μέρντον από την News Corp, θα αυξηθεί πιθανότατα η επιρροή του αδελφού του, Λάχλαν, ο οποίος ασπάζεται τις πιο συντηρητικές απόψεις του πατέρα του.

Ο Τζέιμς Μέρντοχ γεννηθείς το 1972 στο Λονδίνο, σπούδασε Κινηματογράφο και Ιστορία στο Χάρβαρντ, χωρίς όμως να λάβει ποτέ πτυχίο. Είχε τη φήμη του «επαναστάτη» της οικογένειας και ίδρυσε μία ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία hip- hop, την Rawkus Records, από την οποία άρχισαν την καριέρα τους μεταξύ άλλων οι Mos Def και Eminem. Διετέλεσε επίσης διευθύνων σύμβουλος της 21st Century Fox.