Πολιτικοί γυρολόγοι στη Διοίκηση των δημόσιων Μονάδων Υγείας 

Η πολιτική ηγεσία του τόπου και του χώρου της Υγείας: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (κέντρο), ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας (δεξιά) και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης (αριστερά).

Η διοίκηση μονάδων υγείας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα στελέχη εξειδικεύονται με σπουδές και μεταπτυχιακά στον συγκεκριμένο τομέα. Η αγορά διαθέτει πολλά και ικανά στελέχη στον κλάδο αυτό. Κατά συνέπεια, ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας δεν θα είχαν καμία δυσκολία να αναζητήσουν και να επιλέξουν τους καλύτερους για να διοικήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Σε μια εποχή μάλιστα, που οι δημόσιες μονάδες υγείας χρειάζονται επειγόντως εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό της διοίκησης και της οικονομικής διαχείρισης. Και κυρίως χρειάζονται αλλαγή νοοτροπίας. 

Αλλωστε ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει προεκλογικά ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και στον χώρο της υγείας. Χρειάζονται λοιπόν ικανοί μάνατζερ, με τόλμη, όραμα και γνώση του χώρου, οι οποίοι θα μπορέσουν να “σπάσουν αυγά”. Αυτό που δεν χρειάζονται σίγουρα τα δημόσια νοσοκομεία για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, είναι αποτυχημένους πολιτευτές και γυρολόγους. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από τις εκλογές είχε δεσμευτεί δημόσια λέγοντας: “Δεν πρόκειται να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο δημόσιο”. Παρόλα αυτά, την προηγούμενη εβδομάδα που ανακοινώθηκαν οι νέοι διοικητές, διαπιστώσαμε ότι και η κυβέρνηση του έκανε ακριβώς αυτό που έκαναν και οι προηγούμενοι και ο νυν πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει. Μια ματιά στον κατάλογο με τους νέους …CEO στις δημόσιες μονάδες υγείας και θα βρει κανείς, συνταξιούχους στρατιωτικούς, αποτυχημένους πολιτευτές, νηπιαγωγούς, ιδιοκτήτες ταβέρνας και κάθε λογής άσχετους. Ανάμεσα τους και κάποιοι σχετικοί. 

Ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τουίτερ τον Νοέμβριο του 2017, ότι δεν θα ανεχθεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία από το δημόσιο!

Το χειρότερο από όλα όμως, είναι ότι ακόμα και στον κομματικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν άνθρωποι με σχετικές σπουδές, με γνώση του αντικειμένου, με όραμα και εντιμότητα και επιθυμία να προσφέρουν. Πλην όμως, η κυβέρνηση δεν τους προτίμησε. 

Ο 80χρονος συνταξιούχος που διόρισαν διοικητή του νοσοκομείου Τρικάλων, αποδείχθηκε ότι ήταν ένας γυρολόγος πολιτικός, ο οποίος πριν ήταν στους ΑΝΕΛ, τους οποίους εγκατέλειψε για τη ΝΔ, επειδή αυτοί αρνούνταν να τον κάνουν διοικητή του νοσοκομείου όπως φορτικά τους ζητούσε, σύμφωνα με παλαιότερες καταγγελίες που ήρθαν στο φως.

Ό «αποτυχημένος πολιτευτής» Κωνσταντίνος Πατέρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ίδιος ο 80χρονος αποκάλυψε μιλώντας στα ΜΜΕ,  ότι συναντήθηκε προεκλογικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον στηρίξει πολιτικά, ζητώντας και σε αυτόν την διοίκηση του νοσοκομείου, πράγμα που ο νυν πρωθυπουργός αποδέχθηκε! Κι όμως! Συμβαίνουν αυτά στον 21ο αιώνα! 

Κατά την προεκλογική περίοδο δηλαδή που μας μιλούσαν για την αριστεία και τα μητρώα στελεχών με τους καλύτερους, από τα οποία θα στελέχωναν το κράτος, την ίδια ώρα ντίλαραν με πολιτικούς γυρολόγους που ζητούσαν ως αντάλλαγμα για την στήριξη τους, θέσεις διοίκησης σε δημόσιες επιχειρήσεις. 

Κασσιανή