Πώς βλέπουν 30 CEO την κατάσταση στην Ελλάδα για επενδύσεις

Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα για τις προοπτικές, την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδυτικές προσπάθειες στην Ελλάδα παρουσίασε η Metron Analysis κατά τη διάρκεια του 1ου Forum 2018 «Invest Greece – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα». Στην

Στην έρευνα συμμετείχαν 30 επικεφαλής πολυεθνικών επιχειρήσεων (CEO) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν για το πώς βλέπουν την κατάσταση στη χώρα στον τομέα των επενδύσεων. Έτσι, 2 στους 3 (67%) CEO πιστεύουν ότι η εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον. Ένα ποσοστό 33% εκτιμά ότι θα παραμείνει στάσιμη, ενώ κανείς δεν θεωρεί ότι θα χειροτερέψει.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 8 στις 10 εταιρίες είναι πιθανό να προχωρήσουν σε μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα (53% Πολύ πιθανό, 30% αρκετά πιθανό), ενώ 6 στις 10 εταιρίες από αυτές σχεδιάζουν επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η αίσθηση της βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού πηγάζει κυρίως από την αντίληψη ότι η χώρα βγαίνει από την οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την ύπαρξη επενδυτικών τομέων που θεωρούνται ελκυστικοί, με κύριους τον Τουρισμό και την Εστίαση.

Την ίδια στιγμή, και παρά το θετικό γεγονός της εξόδου από την κρίση, αρκετοί ενδογενείς και δομικοί παράγοντες παραμένουν ως εμπόδια στην προσέλκυση και αξιοποίηση επενδύσεων. Μεταξύ αυτών, το φορολογικό περιβάλλον, την εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς, το διοικητικό περιβάλλον, την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης και την περιορισμένη έρευνα και καινοτομία.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «Πώς θα αξιολογούσατε το επίπεδο των επιχειρηματικών παραγόντων που θα σας διαβάσω στη χώρα μας; Ικανοποιητικό, μέτριο ή περιορισμένο;», οι απαντήσεις είχαν ως εξής: 1) Ανθρώπινο κεφάλαιο: 73% Ικανοποιητικό, 20% Μέτριο, 7 Περιορισμένο, 2) Υποδομές: 13% Ικανοποιητικό, 80% Μέτριο, 7 Περιορισμένο, 3) Έρευνα/Καινοτομία: 7% Ικανοποιητικό, 36% Μέτριο, 57% Περιορισμένο, 4) Απονομή Δικαιοσύνης: 3% Ικανοποιητικό, 30% Μέτριο, 67% Περιορισμένο, 5) Δημόσια Διοίκηση, ρυθμιστικό πλαίσιο: 3% Ικανοποιητικό, 17% Μέτριο, 80% Περιορισμένο, 6) Καταπολέμηση διαφθοράς: 3% Ικανοποιητικό, 34% Μέτριο, 63% Περιορισμένο, 7) Φορολογία: 17% Μέτριο, 83% Περιορισμένο.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, κατά τη γνώμη των CΕΟ οι κλάδοι με προοπτική για επενδύσεις στην Ελλάδα στην οποία θα έπρεπε η χώρα να επικεντρώσει την προσοχή της είναι ο τουρισμός, η εστίαση, η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια, οι μεταφορές και το real estate.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ