Στον κλοιό του κορωνοϊού και του επερχόμενου lockdown τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν 2% με 3%

Με σημαντική πτώση άνοιξαν σήμερα Τετάρτη 28/10 οι τιμές των μετοχών στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις πληροφορίες ότι η Γαλλία πρόκειται να επιβάλει lockdown για να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.

Η γαλλική κυβέρνηση διερευνά ένα νέο εθνικό lockdown από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ανέφερε το BFM TV, αν και αυτή τη φορά θα είναι λιγότερο αυστηρό από αυτό του περασμένου Μαρτίου.  Ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν θα αναφερθεί στο θέμα μέσω τηλεοπτικού μηνύματος το απόγευμα.

Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να αποφασίσει το κλείσιμο όλων των εστιατορίων και των μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου ενώ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται υπό πίεση για ένα νέο lockdown.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 2,42% στις 344,03 μονάδες και βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου. Οι απώλειες είναι άνω του 3% στον δείκτη Dax στην Φρανγκφούρτη και στον δείκτη Cac στο Παρίσι. Άνω του 3% είναι η πτώση και στο Μιλάνο.

Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι μετοχές εταιρειών που επηρεάζονται από τον περιορισμό των μετακινήσεων και συνολικά τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας όπως είναι των αυτοκινητοβιομηχανιών, των τραπεζών.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank AG υποχωρεί 3,6%, ακόμη και μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο που υποχωρεί 2,3% έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο σε έξι μήνες.

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τρίτη ότι η πρώτη γενιά εμβολίων «θα είναι πιθανώς ατελής», μια ημέρα μετά από την δημοσιοποίηση μελέτης που έδειξε ότι τα αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού μειώθηκαν ραγδαία στον βρετανικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αντίθετα, οι μετοχές της Aston Martin σημείωσαν άνοδο 15% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας σύμφωνα με την οποία η Daimler Mercedes-Benz θα αυξήσει τη συμμετοχή της στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία έως και 20% έως το 2023.