UBS Investor Watch: Αλλάζουν τρόπο ζωής οι εύποροι επενδυτές μετά την πανδημία του κορωνοϊού

Η παγκόσμια επενδυτική τράπεζα UBS με έδρα την Ελβετία πραγματοποίησε έρευνα τον περασμένο Μάιο μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού σε περισσότερους από 3.750 επενδυτές για να συντάξει τα ευρήματα του Investor Watch του Ιουλίου σχετικά με τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στη συμπεριφορά των εύπορων επενδυτών. Η έρευνα έγινε σε 15 χώρες (Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΑΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία, ηπειρωτική Κίνα, Μεξικό, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ) και οι ερωτηθέντες ήταν άτομα ηλικίας 25-30 ετών με τουλάχιστον 250.000 δολάρια επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού, 31-39 ετών με τουλάχιστον 500.000 δολάρια και 40 ετών με τουλάχιστον 1.000.000 δολάρια.

Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

• Τρεις στους τέσσερις εύπορους επενδυτές αναμένουν μόνιμες αλλαγές στη ζωή τους, ενώ δύο στους τρεις δηλώνουν ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο οργάνωσης των οικονομικών τους.
• Οι επενδυτές από τη Λατινική Αμερική είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και ακολουθούν οι επενδυτές από τις ΗΠΑ.
• Όσον αφορά τις διαφορετικές γενιές, εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι οι millennials.

Περιορισμός ταξιδιών και μετακινήσεων

Σύμφωνα με την έρευνα της UBS ως αποτέλεσμα της COVID-19 η ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια και οι επενδυτές σχεδιάζουν να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους μετά την πανδημία:
• Επτά στους δέκα θα περιορίσουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις τους στο γραφείο από τώρα και στο εξής.
• Οι μισοί σκοπεύουν να μετακομίσουν πιο κοντά σε συγγενικά πρόσωπα.
• Το 46% ενδέχεται να εγκαταλείψει τις μεγάλες πόλεις και να μετακομίσει σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές.
• Σε ποσοστό 88% δηλώνουν ότι η πρώτη προτεραιότητά τους είναι να παραμείνουν υγιείς.

Στροφή στην αποταμίευση

Το 67% των επενδυτών αναφέρει, επίσης, ότι η πανδημία έχει επηρεάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τα οικονομικά τους:
• Το 56% ανησυχεί ότι μπορεί να μην έχει αρκετές οικονομίες, εάν προκύψει και δεύτερη πανδημία.
• Το 58% προβληματίζεται μήπως χρειαστεί να εργαστεί για μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες στη σύνταξή του.
• Το 60% φοβάται μήπως αναγκαστεί να επιβαρύνει οικονομικά την οικογένειά του, σε περίπτωση ασθένειας.
• Το 54% εκφράζει ανησυχίες μήπως δεν θα είναι σε θέση να αφήσει αρκετά χρήματα για την επόμενη γενιά.

 

Σε γενικές γραμμές, το 83% των επενδυτών χρήζει περισσότερης καθοδήγησης απ’ ό,τι συνήθως από τον οικονομικό του σύμβουλο σχετικά με τα ζητήματά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Millenials

Όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στις γενιές, οι επενδυτές της γενιάς των millennials που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν εκείνοι που έτειναν περισσότερο να παραδεχτούν ότι η πανδημία τους έπληξε οικονομικά και εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες για τα οικονομικά τους σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Το 73% των millennials ένιωσε ότι η πανδημία τους έπληξε οικονομικά και το 74% δήλωσε ότι επηρέασε τον τρόπο που χειρίζεται την οικονομική του κατάσταση.

Επιπλέον, οι millennials ανησυχούν περισσότερο ότι θα πρέπει να εργαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες, ότι πιθανώς να μην έχουν αρκετές οικονομίες στην άκρη και ότι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Προβληματίζονται, επίσης, για τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν τα χρήματα που δαπανούν. Σχεδόν ένας στους τρεις έχει αυξήσει την οικονομική στήριξη σε συγγενείς και φίλους, ενώ το 69% ενδιαφέρεται για βιώσιμες επενδύσεις και το 60% για φιλανθρωπικές δράσεις λόγω της COVID-19.

Γεωγραφικά χαρακτηριστικά

Από γεωγραφικής πλευράς, οι επενδυτές της Λατινικής Αμερικής έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να δουν τον κόσμο να αλλάζει μόνιμα μετά την COVID-19, ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ
Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, το 82% των επενδυτών στις ΗΠΑ βλέπει τον παλιό τρόπο ζωής του να αλλάζει για πάντα, ποσοστό υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 75%. Ωστόσο, μόλις το 22% δηλώνει ότι η πανδημία τους έχει επηρεάσει σημαντικά, ποσοστό κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου του 25%.

Λατινική Αμερική
Οι επενδυτές της Λατινικής Αμερικής αισθάνονται ότι είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και αναφορικά με τον τρόπο ζωής. Διαθέτουν, πάντως, τις περισσότερες πιθανότητες να δουν τα θετικά στη σχετική αστάθεια της αγοράς. Το 84% των επενδυτών στη Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει την αστάθεια της αγοράς ως επενδυτική ευκαιρία, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 79%.

Ευρώπη
Ο αντίκτυπος της πανδημίας στους Ευρωπαίους επενδυτές συμβάδιζε κατά κύριο λόγο με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με βασική εξαίρεση στον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων τους για να κάνουν τη διαφορά. Το 42% των Ευρωπαίων millennials αύξησε την οικονομική στήριξη προς συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, σε σύγκριση με το 34% των millennials παγκοσμίως.

Ελβετία
Η COVID-19 έχει επηρεάσει στον μικρότερο βαθμό τους Ελβετούς επενδυτές. Μόλις το 56% δηλώνει ότι ο τρόπος ζωής του θα αλλάξει οριστικά, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 75%, το 68% αναφέρει ότι θα εξακολουθήσει να εκφέρει φόβους σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 81%, ενώ μετά βίας το 11% παραδέχεται ότι η οικονομική του κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά.

Ασία-Ειρηνικός
Το 71% των επενδυτών στην συγκεκριμένη περιοχή αναμένει μόνιμες αλλαγές λόγω του ιού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε τέσσερις μονάδες κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου. Εντούτοις, το 89% δηλώνει ότι χρειάστηκε όντως περισσότερη καθοδήγηση απ’ ό,τι συνήθως από τον οικονομικό του σύμβουλο κατά την περίοδο της πανδημίας, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 83%.

Το πλήρες report της έρευνας της UBS, Investor Watch, Ιουλίου 2020 εδώ.