Η κοινοβουλευτική πίεση για τις προμήθειες των τραπεζών εντείνεται σε κυβέρνηση και Αδωνι

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε με πιο πειστικό τρόπο για τις προμήθειες των τραπεζών, μετά από αλεπάλληλες ερωτήσεις που έκανε στη Βουλή ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (από τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 ξεκίνησαν οι ερωτήσεις). Σίγουρα στην απάντηση του υπουργού έπαιξε ρόλο η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τραπεζίτες την προηγούμενη εβδομάδα για το ίδιο θέμα (προμήθειες) γιατί μέχρι πρόσφατα ο υπουργός δεν απαντούσε επαρκώς, όπως ανέφερε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Ο Γεωργιάδης απαντώντας σε μία από τις επίμονες ερωτήσεις του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει παράλογες και υπερβολικές χρεώσεις, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιληφθεί του θέματος και θα επιβάλλει υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές.

«Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν παράλογες, υπερβολικές χρεώσεις τραπεζών και εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών. Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και είναι έτοιμη να επέμβει στο πλαίσιο του ελληνικού θεσμικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής οδηγίας που υπάρχει», τόνισε ο Γεωργιάδης, ο οποίος βεβαίως δικαιολογήθηκε για το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβληθεί στις τράπεζες γιατί δεν τις ελέγχει μετοχικά.

«Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πραγματική δύναμη στις διοικήσεις των τραπεζών γιατί έχουν φύγει από τα ελληνικά χέρια τον Νοέμβριο του 2015 με την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους, όπου πέρασε στα χέρια ξένων επενδυτών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Άρα ο εκάστοτε υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει ουσιαστική μετοχική επιρροή, μόνο θεσμική επιρροή που του δίνει η υπουργική του θέση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για παράλογες τραπεζικές επιβαρύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες προχωρούν σε απαράδεκτα υψηλές χρεώσεις ακόμα και σε κινήσεις συναλλαγών μέσω e-banking ή για πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ, παίρνοντας προμήθεια τρία στα 20 ευρώ. «Πρέπει οι τράπεζες να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτό που κάνουν ξεπερνά κάθε όριο. Μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τραπεζίτες περιμένουμε να δούμε πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να επιβάλλει μέτρα, ώστε να σταματήσουν οι απαράδεκτες χρεώσεις», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

«Η κυβέρνηση μπορεί να επιβληθεί και να μην επιτρέψει να συνεχίσουν οι τράπεζες τις απαράδεκτες χρεώσεις που κάνουν, παρά τις διευκολύνσεις που τους έχουν γίνει», επέμεινε ο κ. Κωσνταντινόπουλος.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι «Είναι ήδη καθ’ οδόν το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις παρενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες. Δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν οι τράπεζες ό,τι θέλουν», κατέληξε ο υπουργός.