Όταν η δημοσιογραφία καταγράφει την προσβολή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με το επιτελείο του.

Στις 27 Μαρτίου 2020 το THECEO.gr σε δημοσίευμά του με τίτλο «Voucher των €600 ευρώ για επιστήμονες: Από το ποσό των €180 εκατ. οι ωφελούμενοι θα πάρουν μόνο €99,6 εκατ.» διαπίστωνε τον «παράδοξο», αν μη τι άλλο, τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να ενισχύσει τους επιστήμονες.
Ήταν η ημέρα κατά την οποία εκδόθηκε η πρώτη (γιατί ακολούθησαν και άλλες) κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για την στήριξη 166.000 επιστημόνων (Δικηγόρων, Γιατρών, Μηχανικών / Αρχιτεκτόνων, Οικονομολόγων /Λογιστών, Εκπαιδευτικών και Ερευνητών) μέσω προγράμματος – τηλεκατάρτισης, με επιταγή voucher 600 ευρώ σε δυο μάλιστα δόσεις (400 και 200 ευρώ).

Προηγουμένως, το THECEO.gr είχε επίσης επισημάνει τη δυσαρμονία μεταξύ λόγων και πράξεων όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημόσια παρέμβαση προς τον λαό διαβεβαίωνε μεταξύ των άλλων και τους επιστήμονες ότι θα ενισχυθούν με 800 ευρώ.

Στις 5 Απριλίου το THECEO.gr επανήλθε «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου» και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση με άρθρο – παρέμβαση αυτή τη φορά και με τίτλο «Πως η κρίση έγινε μεγάλη ευκαιρία για τα Κέντρα δια βίου Μάθησης – Θα λάβουν €84,7 εκατ. μόνο για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων», αποδεικνύοντας και με παράδειγμα συγκεκριμένης Ανώνυμης Εταιρείας πως η πενιχρή ενίσχυση των επιστημόνων – και με εξευτελιστικό μάλιστα τρόπο – μετατρεπόταν ταυτόχρονα σε «δώρο εξ ουρανού» προς συγκεκριμένες εταιρείες αναξιόπιστου εκπαιδευτικού ρόλου και έργου, πολλών εξ αυτών, τουλάχιστον στο παρελθόν και σε αντίστοιχα «προγράμματα» με κοινοτικά χρήματα.

Το THECEO.gr το ίδιο έκανε και με τα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό με τους ΚΑΔ. Στήριξε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ενισχύσει εργαζόμενους και εταιρείες, άσκησε όμως κριτική στις ελλείψεις, τις παραλείψεις, τα λάθη, τη σύγχυση των απανωτών ΠΝΠ, τις ανακρίβειες, τα «κρυμμμένα» άρθρα κλπ. Το ίδιο έκανε και με τους μκροχρόνια άνεργους, η πλεονότητα των οποίων έμεινε εκτός επιδόματος.

Και δέχτηκε επιθέσεις. Κυρίως μέσα από τα social media, από «κομματικούς», και «φιλοκυβερνητικούς» (στην κατηγορία αυτή, δυστυχώς, ανήκει και μια σημαντική μερίδα δημοσιογράφων που θεωρούν «καθήκον» τους να αγιοποιούν την κάθε κυβέρνηση), ότι ασκεί κριτική ιδιαίτερα για το θέμα του voucher των επιστημόνων.

Το τελευταίο, όντως το αναδείξαμε γιατί η συμπεριφορά της κυβέρνησης εκφράζεται μόνο με μια λέξη απέναντι στην συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών: προσβολή!

Γιατί η κυβέρνηση και το Κράτος συμπεριφέρθηκαν με αλαζονικό και υποτιμητικό τρόπο απέναντι σε μια κατηγορία πολιτών και προπάντων στην κοινή λογική και στο κοινό αίσθημα περί δικαίου. Αλλά κυρίως, απέναντι σε μια από τις πλέον δυναμικές και παραγωγικές κατηγορία επαγγελματιών. Τους επιστήμονες, τους ανθρώπους «με τις γραβάτες» οι οποίοι συνεισέφεραν όσο καμία άλλη κοινωνική ομάδα, αν μη τι άλλο, στην εκλογή της σημερινής κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Ο τελευταίος το κατάλαβε και το πήρε πίσω.

Ίσως να θυμήθηκε – ή του θύμισαν – αυτά που είχε πει σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του : «… το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή «Πολιτεία». Όχι σε έναν κομματικό προορισμό».

Αυτή την Πολιτεία στηρίζει και η δημοσιογραφία, καταγράφοντας τα γεγονότα και κάνοντας ανεπηρέαστα κριτική.