Ποιόν θα επιλέξουν οι Financial Times ως πρόσωπο της χρονιάς;

Η εφημερίδα Financial Times, τα γραφεία της οποίας επισκέφτηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κυριαρχεί αρκετά συχνά (και) στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα, με τα άρθρα της να γίνονται αντικείμενο διαμάχης στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Κύρια αρθρογράφος της εφημερίδας που καλύπτει την ελληνική πραγματικότητα είναι η Kerin Hope, η οποία παρότι χρόνια στην Ελλάδα, δεν αρέσκεται να μιλάει την ελληνική γλώσσα.
Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες μέρες επικαλέστηκε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας που υποστήριζε ότι μία από τις αλλαγές που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα αποτελεί υποχώρηση ως προς την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι το άρθρο αυτό δεν ήταν ακριβές, αλλά μετά από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός (στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Λονδίνο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ) επισκέφθηκε τα γραφεία των Financial Times και συνομίλησε με την συντακτική τους ομάδα (editorial board meeting) , απαντώντας σε ερωτήσεις τους και προσπαθώντας να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Θυμίζουμε πως η εφημερίδα πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2019 έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα σε ένα εμπορικό ένθετο, όπου οι ελληνικές, κρατικές κυρίως επιχειρήσεις, έσπευσαν να διαφημιστούν. Ωστόσο, η προβολή δεν είχε καμία επιρροή στο ελληνικό κοινό.
Ποιά είναι όμως η εφημερίδα αυτή που υπολογίζει, λόγω της διεθνούς επιρροής της, το ελληνικό πολιτικό προσωπικό;
Αναγνωρίσιμη από το σομόν χρώμα των σελίδων της, η φιλελεύθερη οικονομική εφημερίδα -καθημερινής κυκλοφορίας- έχει την φήμη της εφημερίδας που διαβάζουν οι ηγέτες, οι επιχειρηματίες και οι opinion makers. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ΜΜΕ στον κόσμο όσο αφορά στην χρηματοοικονομική ενημέρωση και όχι μόνο.
Στην πρώτη σελίδα τους οι Financial Times αυτοπροσδιορίζονται ως World Business Newspaper. Ο όμιλος των FT έχει πέντε διεθνείς εκδόσεις: στη Βρετανία, στην ηπειρωτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή, απασχολεί περίπου 600 δημοσιογράφους και τυπώνεται σε πάνω από είκοσι πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Οι συνδρομητές της ανέρχονται περίπου σε 720.000 ενώ οι αναγνώστες της είναι φυσικά πολύ περισσότεροι.
Ο όμιλος των FT αντιλήφθηκε εγκαίρως την σημασία του διαδικτύου και η βρετανική οικονομική εφημερίδα ήταν η πρώτη που δημιούργησε σάιτ το 1995. Επίσης ήταν η πρώτη που δημιούργησε μηχανισμό “paywall” το 2001, διαθέτοντας μεγάλο μέρος του περιεχομένου της μόνο για τους συνδρομητές της.
Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1888 από τους James Sheridan και Horatio Bottomley, γνωρίζοντας αμέσως μεγάλη επιτυχία και τεράστια απήχηση η οποία έγινε παγκόσμια μετά την εξαγορά της το 1957 από τον εκδοτικό οίκο Pearson, στον οποίο ανήκε μέχρι το 2015, όταν και ανακοινώθηκε η συμφωνία πώλησής της στον ιαπωνικό εκδοτικό οίκο Nikkei, έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως γράφτηκε στον τύπο, “στη συμφωνία για την πώληση του ομίλου δεν συμπεριλήφθηκε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου του περιοδικού The Economist, ούτε τα κεντρικά γραφεία της σύνταξης στις όχθες του Τάμεση”.
Τα τελευταία χρονια εκπλήσσει όλο και πιο συχνά. Όπως έκανε πριν από δύο περίπου μήνες με την καμπάνια της «Καπιταλισμός: Ώρα για επανεκκίνηση», υποστηρίζοντας ότι η κατεύθυνση που έχει πάρει ο παγκόσμιος καπιταλισμός είναι επικίνδυνη και μας οδηγεί κατευθείαν στο γκρεμό. Αλλά και με άρθρο του αρχισυντάκτη της Martin Wolf για τον «στημένο» καπιταλισμό που πληγώνει τη φιλελεύθερη δημοκρατία, υποστήριξε ότι “ο «ραντιέρικος καπιταλισμός» σημαίνει μια οικονομία στην οποία η αγορά και η πολιτική δύναμη επιτρέπουν προνομιούχα άτομα και εταιρείες που αφαιρούν ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις «προσόδους» από όλους τους υπόλοιπους”.
Σε λίγες μέρες οι Financial Times θα ανακοινώσουν το πρόσωπο της χρονιάς και όλοι περιμένουν να δουν με ενδιαφέρον ποιος θα είναι, ειδικά μετά τις καμπάνιες για το reset του καπιταλισμού και για την αποτροπή της οικολογικής καταστροφής. Για την περασμένη χρονιά πάντως, το 2018, η βρετανική εφημερίδα με την διεθνή απήχηση είχε επιλέξει τον διάσημο μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος, γνωστό και για τα πολιτικά ενδιαφέροντα του και την χρηματοδότηση πλήθος δράσεων και project στην Ευρώπη.

https://www.ft.com/soros