Καταγγελία βουλευτών για το νέο πρόεδρο της ΕΕΕΠ (επιλογή Χρήστου Σταϊκούρα), ότι είπε ψέμματα στη Βουλή

Απόσπασμα από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Creta Farm του έτους 2015, τις οποίες υπογράφει ο Δημήτρης Ντζανάτος.

Χαμός έγινε χθες Πέμπτη 10/12 στη Βουλή κατά την ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του νέου προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Δημητρίου Ντζανάτου, πρωην ορκωτού ελεγκτή. Η επιλογή είναι του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Μία επιλογή με πλούσιο παρελθόν σε εταιρείες που πρωταγωνίστησαν σε οικονομικά σκάνδαλα.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης – και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και Παύλος Πολάκης – ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής και η Σοφία Σακοράφα από το ΜΕΡΑ24, θύμισαν το παρελθόν του ορκωτού αυτού ελεγκτή καθώς πέρασε από εταιρείες όπου έγιναν μεγάλες οικονομικές απάτες όπως της Globo, της Creta Farm, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της ΑΣΠΙΣ, του Ασύλου Ανιάτων και άλλων.

Όμως αυτό το παρελθόν φαίνεται ότι δεν θέλει να το θυμάται ούτε ο ίδιος. Για την Creta Farm είπε πως  «Ήμουν ελεγκτής το 2016, συνυπέγραψα το 2017 αλλά ήταν άλλος, το 2018 ήταν άλλη ελεγκτική εταιρεία. Η εταιρεία ήταν υγιέστατη και τα προβλήματα δημιουργήθηκαν όταν συγκρούστηκαν τα αδέλφια. Η Deloitte μπορεί να πει κάτι, όμως κανένας δεν με κυνηγάει ότι ευθύνομαι για τίποτα, γιατί πέρασαν διάφοροι ελεγκτές και άλλαξε και ελεγκτική εταιρεία».

Ο κ. Ντζανάτος δεν ήταν ελεγκτής μόνο το 2016. Ηταν και το 2015 όπως προκύπτει από την υπογραφή του τον Αύγουστο του 2015 στις οικονομικές καταστάσεις της CretaFarm του α΄εξαμήνου 2015.

Οπως είναι γνωστό υπάρχει πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας Deloitte το οποίο έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες και στους ελεγκτές της Creta Farm την περίοδο 2014-2018. Συγκεκριμένα το πόρισμα αναφέρει:

«Διαπιστώθηκε δε πως κατά την ίδια περίοδο 2014-2018 με περίπλοκες λογιστικές εγγραφές, οι οποίες επουδενί συνιστούσαν εξόφληση, απομειώνονταν τεχνηέντως τα ποσά των απαιτήσεων της Εταιρείας κατά αμφότερων των βασικών μετόχων.»

Για την Globo ο κ. Ντζανάτος ανέφερε ότι: «Ο βασικός ελεγκτής ήταν στην Αγγλία, έγινε το 2015 η απάτη και εξετάστηκε από τη Βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το 2017 διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε τίποτα κατά των Ορκωτών Ελεγκτών. Όταν μπήκε στο αρχείο από τη βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μπήκε στο αρχείο και στην Ελλάδα».

Για την ΑΣΠΙΣ είπε: «Δεν ξέρω τίποτα, αλλά είχα χιλιάδες πελάτες μέσω της εταιρείας και είναι εύκολο να δημιουργηθούν εντυπώσεις».

Ο Παύλος Πολάκης πάντως αυτή τη φορά ήταν καλά ενημερωμένος. Είπε ότι o κ. Ντζανάτος λέει ψέμματα και ότι στην Creta Farm «υπογράφατε από το 2014 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, έτη που ελέγχονται από την Deloitte. Έχετε υπογράψει τα έτη 2013, 2014, 2015, 2016 ως Ορκωτός Ελεγκτής του Ασύλου Ανιάτων και μας λέτε ότι πήγατε το 2018 να τους βοηθήσετε».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: «Ο κύριος που φέρατε για Πρόεδρο στην Επιτροπή Παιγνίων λέει φόρα παρτίδα ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών, χωρίς ντροπή και χωρίς αιδώ, ντροπή σας».

O Δημήτρης Ντζανάτος, μέλος της ΝΔ, νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ)